Chlupaté knedlíky

41_16_chlupate_knedliky.jpg

500 g syrových brambor, 125 g ve slupce vařených brambor,
1 vejce, 150 g hrubé mouky (dle potřeby přidat – záleží na druhu brambor),
asi 1 dcl mléka, sůl

Syrové brambory oloupeme a na jemném struhadle nastrouháme. Nastrouhané brambory v ruce „vyždímeme“ dosucha, vodu z nich nevyléváme! Dáme je do větší mísy, přelijeme horkým mlékem, promícháme a nastrouháme k nim oloupané brambory vařené. Odstátou vodu z brambor velmi opatrně slijeme, až na dně zůstane jen škrob. Do mísy s bramborami přidáme tento škrob, vejce, mouku, sůl a vařečkou vypracujeme těsto (nesmí být tuhé), ve kterém nám po přejetí prstem zůstává čára. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a lžící namáčenou ve studené vodě z těsta tvoříme větší noky, které dáváme do vroucí vody. Vždy děláme jen jednu várku (10–15 ks), abychom měli knedlíky stejně uvařené. Vaříme cca 10 min. Knedlíky po uvaření propícháme špejlí (vidlicí). Chlupaté knedlíky podáváme nejčastějí k pečeným masům.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec