Sklizeň

Pro sklizeň na malých plochách je nejlepší pečlivý ruční sběr, případně použití jednořádkového sklízeče. Protože hlízy jsou vesměs citlivé na mechanické poškození a tím i k napadení suchou fusariovou hnilobou, vyžadují sklizeň při příznivém počasí a teplotě půdy nad 8 °C. Nutná je opatrná manipulace při sklizni, případné dopravě a uložení ke skladování.

Před uskladněním (1–2 dny) hlízy nejprve při vyšší teplotě osušíme. Následně (2–3 týdny) při teplotě 12–18 °C dojde k zahojení případných mechanických poranění a k vydýchání hlíz. Poté hlízy uskladníme a podle možnosti postupně ochladíme na skladovací teplotu (4–6 °C). Před kuchyňskou úpravou je účelné přenést hlízy nejméně na týden do místnosti s teplotou kolem 20 °C.

Více o skladování brambor na stránce Skladování.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec