Pro skladování brambor v zimním období je nutné mít k dispozici prostory, které umožňují udržet teplotu nejlépe v rozmezí 4–6 °C a relativní vlhkost vzduchu kolem 93–98 %. Při nižších teplotách hlízy „sládnou“ (lze eliminovat jejich přenesením před kuchyňskou úpravou minimálně na týden do prostor s teplotou kolem 20 °C), při teplotách pod 0 °C může dojít k nevratnému poškození hlíz. Při vyšších skladovacích teplotách hlízy předčasně klíčí a dochází k snížení jejich nutriční hodnoty.
U zahrádkářů je účelné (mimo uvedeného) po sklizni, tj. před vlastním uložením hlíz k dlouhodobému skladování zajistit při teplotě kolem 15–18 °C osušení hlíz (tj. odstranění volné vody na hlízách), zahojení případného mechanického poranění a vydýchání hlíz. Tím vytvoříme základní předpoklady pro dobrý průběh skladování.
Více o skladování brambor se můžete dozvědět v certifikované metodice Skladování konzumních brambor. O skládkových chorobách se dozvíte zde...