Zde se můžete dozvědět o odrůdách více a varných typech. Jsou zde popsány odrůdy, kterým v ČR v současné době patří významnější místo (nad 20 ha množení), nebo se jedná o odrůdy určené pro speciální využití. Pořadí odrůd je dáno plochou množení v roce 2018. U odrůd registrovaných v ČR byly využity údaje ÚKZÚZ. U ostatních informace za zahraničních katalogů.
Charakteristika varných typů
Charakteristika
|
Varný typ
|
A
|
AB
|
B
|
BC
|
C
|
Konzistence
|
velmi pevná
|
pevná
|
středně pevná
|
kyprá
|
kyprá
|
Struktura
|
jemná až středně hrubá
|
jemná až hrubá
|
Moučnatost
|
velmi slabá
|
slabá
|
střední
|
silná
|
Vlhkost
|
střední
|
slabá až střední
|
Nedostatky v chuti
|
nepatrné až střední
|
Tmavnutí po uvaření
|
velmi slabé až středně silné
|
Stabilita kvality
|
střední až velmi vysoká
|
A, AB (BA)
|
Charakterizuje odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou, tj. odrůdy vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.
|
B, BC
|
Patří sem odrůdy se středně pevnou až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté, vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.
|
C (CB)
|
Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou, vhodné pro přípravu těst a kaší.
|