Hoku Pokus
pátek, 21. února 2020, 16:18
Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Fusce wisi. Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur?
Aliquam ante. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Quisque tincidunt scelerisque libero. Integer pellentesque quam vel velit. Aliquam ornare wisi eu metus. Aenean fermentum risus id tortor. Nunc tincidunt ante vitae massa. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Nullam sit amet magna in magna gravida vehicula.
Larry Farry
pátek, 21. února 2020, 16:14
Et harum quidem rerum facilis est et expedita distinctio. Etiam neque. Curabitur bibendum justo non orci?
Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Proin in tellus sit amet nibh dignissim sagittis. Etiam sapien elit, consequat eget, tristique non, venenatis quis, ante. In convallis. Curabitur sagittis hendrerit ante. Sed elit dui, pellentesque a, faucibus vel, interdum nec, diam. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Mauris tincidunt sem sed arcu. Etiam dictum tincidunt diam. Integer in sapien. Curabitur bibendum justo non orci. Proin mattis lacinia justo. Integer imperdiet lectus quis justo. Integer pellentesque quam vel velit.
Zelený
sobota, 21. prosince 2019, 12:04
Dobrý den, při studiu všech možných bramborářských informací a ze zkušeností a názorů malopěstitelů a zahrádkářů kolem mne docházím k závěru, že jsou obecně lidmi proferovány, pokud je k dispozici nabídka, brambory s červenou slupkou. Tvrdí, že: lepší odolnost, méně problémů s pěstováním, pravidelná úroda, lepší trvanlivost a hlavně chuť... Je tato preference červených odrůd brambor skutečně podložena odbornými fakty (třeba více a jiných enzymů) nebo je to jen ""psycholidová" fikce? Podporuje to mj. i fakt, že se zdravidla prodávají o něco dráž než ty klasické žluté odrůdy. Děkuji. Zelený
Dobrý den.
To je zajímavé zjištění. U nás byly červenoslupké odrůdy spíše považovány za odrůdy vhodné k výrobě škrobu, či ke krmení. České červenoslupké odrůdy registrované do roku 2000 byly určeny především pro výrobu škrobu. Barva slupky měla bránit záměně odrůd určených pro výrobu škrobu za odrůdy konzumní tj. kvalitnější s odpovídající stolní hodnotou.
Postupně tento důvod i u nás pominul, červenoslupké odrůdy jsou na trhu jak z domácího, tak i zahraničního šlechtění a řadě z nich patří významné místo. To je asi i příčina určité nedůvěry spotřebitelů k současným červenoslupkým konzumním odrůdám. První česká konzumní odrůda s červenou slupkou (Komtesa) byla registrována v roce 2002, do roku 2010 bylo takovýchto odrůd českých šlechtitelů registrováno sedm (podle roku registrace Komtesa, Red Anna, Nikoleta, Sázava, Opava, Bella, Radana).
Pro zajímavost, přírodní genetické zdroje bramboru zahrnují vedle typů se žlutou, žlutohnědou slupkou, typy s červenou nebo fialovou pigmentací. Zbarvení způsobuje přítomnost flavonoidů, především anthocyaninů, ve slupce nebo v dužnině. Přítomnost či nepřítomnost červených a modrých barviv řídí celá řada majorgenů. Například gen D řídí syntézu červeného barviva, další gen P řídí syntézu modrého barviva a gen I řídí přítomnost či nepřítomnost barviva ve slupce nebo dužnině, pokud je přítomen gen D či P. Další geny (Psc, Pf, Ac) řídí např. acylaci anthocyaninů, či různé rozložení anthocyaninů v dužnině či slupce. U původních odrůd z And se například vyskytuje různé rozdělení anthocyaninu v dužnině v podobě tvaru kroužků, obloučků, paprskovitých hvězdiček, což bývá u odrůd z ostatních částí jenom světa vzácně.
VÚB
Zelený
čtvrtek, 19. prosince 2019, 14:03
Dobrý den, předem děkuji za vysokou odbornost a ochotu zodpovídat dotazy. Brambory mají základní 3 druhy A, B, C a používá se i značení na mezidruhy, jako je AB nebo BA pro přesnější rozlišení. Nemohu nikde najít, podle čeho, podle jakých a jak otestovaných parametrů se konzumní brambory zařazují do těchto jednotlivých druhů a která bramborářská autorita je k tomu oprávněna? Nakupuji zatím!, než budu mít vlastní vypěstovné a těším se na to, brambory v OD Kaufland a je to v posledním půl roku stále větší hnus. Vrcholem v posledních dnech je můj nákup v Kauflandu deklarovaných salátových brambor Erika, údajně varného typu A-salátové. Už od pohledu se mi tato deklarace nezdála, a tak jsem se rozhodl z nich udělat na zkoušku bramoborovou kaši, přičemž definice kategorie A říká, že!:..."brambory A mají hlízy po varu pevné, tuhé, lojovaté – nemoučnatí a nerozváří se ani delší dobou varu. V reálu se po změknutí do konzumovatelné měkkosti začaly tyto brambory radostně rozvářet a bramborová kaše z nich byla bez zvýšené námahy a jen s ručním šťouchadlem jedna báseň. Chuť byla nevalná. Máte k této skutečnosti nějaké odborné vysvětlení, jak je to možné? Děkuji. Zelený
Dobrý den.
Varný typ je vlastnost, která je do velké míry ovlivněna ročníkem a místem pěstování, takže jednotlivé odrůdy nemusí mít v jednotlivých letech ten samý varný typ, může se mírně lišit. U nás zařazuje odrůdy do varných typů ÚKZUZ při zkouškách pro registraci. Přesný postup pro zařazení najdete v Metodice zkoušek užitné hodnoty - Brambor http://eagri.cz/public/web/file/112394/Priloha_03_ZUH3_2019_Brambor.pdf na straně 40 až 42.
VÚB
Zelený
středa, 11. prosince 2019, 01:21
Dobrý den, z hlediska skladovatelni raných a velmi raných brambor se objevují stále velmi rozporuplné informce. Na jedné straně se píše, že jsou určené k okamžité spotřebě a ne na dlouhé skladování, že k tomu nejsou vhodné a pro delší skladování jsou určené především pozdější odrůdy, na druhé straně se i v pěstitelských popisech uvádí, že některé rané a velmi rané odrůdy brambor dosahují v velmi dobré kvalitě běžně skladovatelnosti do jarních měsíců následujícího roku. Jak to tedy je a jak se tyto odrůdy skladují během léta a teplého podzimu, znamená to, že všichni pěstitelé brambor mají sklady s řízeným chlazením na 2-4 stupně Celsia a v létě a na podzim chladí ostošest? Tomu nemohu uvěřit! Děkuji. Zelený
Dobrý den.
Samozřejmě, že i mezi velmi ranými odrůdami se najdou výjimky, kdy jsou dobře skladovatelné a dobrou konzumní kvalitu si uchovávají delší dobu.
Objektivně je hodnocení uváděno v každoroční publikaci Seznam doporučených odrůd vydávanou Ústředním a kontrolním ústavem zemědělským. Nejsou tam však uvedeny všechny odrůdy, protože hodnocení odrůd v pokusech, které jsou podkladem pro tento seznam není povinné. Každoročně se u nás množí kolem 200 odrůd a jejich registrace v ČR není rovněž povinná.
Pokud se týká skladování, tak zchlazování na požadovanou teplotu se děje postupně, u skladů s pasivním chlazením vháněním chladného vzduchu, na podzim nejdříve v nočních hodinách, kdy jsou teploty nižší. Zchlazování není nutné ihned po sklizni, protože hlízy jsou v dormanci (tj. období klidu), kdy neklíčí ani při vyšších teplotách. Naopak teploty by neměly ihned po sklizni klesnout pod 15°C, aby došlo k vyhojení mechanických poškození.
K podrobnějšímu studiu doporučujeme publikaci BRAMBORY, šlechtění, pěstování, užití, ekonomika. Vokál a kol., 2013, kde najdete vše potřebné.
VÚB
Zelený
pondělí, 9. prosince 2019, 01:55
Dobrý den,
1) jak je to s mrazovou odolností natě při brzké sadbě, např. znám zěmědělce, kteří sází již kolem 10. března a sadbu ani nezakrývají plachtou?
2) Velmi rané brambory jsou často doporučeny ke krátké spotřebě. Jak se tedy dosahuje sadby na další rok, když jsou ty odrůdy špatně skladovatelné po delší dobu. Děkuji. Zelený
Dobrý den.
ad1) Časné výsadby v první polovině března (někdy dokonce koncem února) se provádějí v ranobramborářské oblasti, kde jsou teploty vyšší než v oblasti bramborářské (tam je obvyklý termín sázení brambor po 20. dubnu). K vzejití porostu pak dojde za tři až čtyři týdny (v závislosti na naklíčení sadby, průběhu počasí a odrůdě). Samozřejmě, že riziko poškození přízemními mrazíky existuje a ani zakrytí netkanou textilií vždy zmrznutí natě nezabrání (ta ochrání porost asi do -2°C). Nať bramboru je k mrazovému poškození poměrně náchylná. Na druhou stranu ale velmi dobře regeneruje, a to i tehdy, dojde-li k zmrznutí poměrně pozdě, např. při výšce porostu 25 cm. Samozřejmě v takovém případě dojde i k výraznějšímu opoždění vegetace.
ad 2) Sadba velmi raných odrůd musí být skladována v teplotách 2 - 4°C a jsou skladovány vyzrálé hlízy. Je pravda, že mají obvykle kratší dormanci a tedy dříve klíčí, takže ve skladech bez aktivního chlazení mohou být s přípravou sadby v některých letech problémy a sadba musí být odklíčena.
K okamžité spotřebě se ale velmi rané odrůdy doporučují ze dvou důvodů:
1) První sklizně se provádějí v době, kdy je nať ještě zelená a hlízy nemají vyzrálou slupku, která je tenká a snadno se loupe. Takovéto hlízy rychle ztrácejí vodu výparem, scvrkávají se a také snadno podléhají chorobám. Proto je nelze dlouhodobě skladovat.
2) Konzumní kvalita velmi raných odrůd se obvykle během skladování snižuje.
Pokud jsou sklizeny vyzrálé hlízy, doporučuje se jejich spotřeba přibližně do konce roku.
VÚB
žanek
úterý, 26. listopadu 2019, 13:41
Dobrý den .
Zajímali by mně kriteria a normy pro sadbové brambory.Koupil jsem sadbové brambory a jsem docela rozčarován. Děkuji za odpověd
Dobrý den.
Tuto problematiku řeší Vyhláška č. 129/2012 Sb., o podrobnostech uvádění osiva a sadby pěstovaných rostlin do oběhu, konkrétně Příloha 7 - Požadavky na množitelské porosty a sadbu brambor. V Části V pak naleznete Požadavky na vlastnosti rozmnožovacího materiálu.
VÚB
Ing. Ľubomíra Sokolová
pondělí, 25. listopadu 2019, 18:23
Dobrý den, koupili jsme brambory na zimní uskladnění (tentokrát odrůda Marbela) a zjistila jsem, že cca 0,3-05 cm pod povrchem se nachází síť nahnědlých žilek - nazvala bych to mramorování. Prvně jsem se s tím setkala před 4 lety u všech brambor nakoupených na zimní uskladnění (odrůdu nevím), letos se to začalo objevovat i u brambor koupených v maloobchodě. Protože je to jednak neestetické a jednak mi bylo řečeno, že se jedná o suchou hnilobu, při čištění vyhodím 1/3 brambory. Teď mi bylo řečeno, že se o hnilobu nejedná a že je to způsobeno tím, že dochází k oklepání brambor při sběru. Jsem již na důchodě a nikdy předtím jsem nic takového u brambor nezjistila. Kdo má pravdu? Lze takové brambory konzumovat bez toho, aby se napadené časti odstranili? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.
Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nevyrovnané růstové podmínky ve vegetačním období, tj. vysoké teploty a přísušky spojené s nedostatečným příjmem vápníku a železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu vlivem nevhodného průběhu vegetace). Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné. Poškozené hlízy nejdou vytřídit, protože na povrchu nemají žádné viditelné příznaky vnitřního poškození. V posledních ročnících, které jsou charakteristické značnými výkyvy povětrnostních podmínek ve vegetaci, se s touto poruchou setkáváme poměrně často. Při dobrém skladování se stav nezmění a hlízy by neměly podléhat hnilobě.
Konzumace takovýchto hlíz bez vykrojení skvrn není zdravotně a dieteticky nijak závadná, ale je to samozřejmě nevzhledné a při větším rozsahu skvrn může být změněna konzistence i chuť dužniny. Nakoupené brambory s touto vadou byste měla reklamovat.
VÚB
Oldřich Schieferstein
neděle, 17. listopadu 2019, 19:34
Dobrý den,
letos nám kvůli suchu vyrostly brambory do tvaru "přesýpacích hodin", tj. po té co dostaly vláhu, tak pokračovaly v růstu.Údajně jsou odrůdy , které to nedělají. Naše odrůda byla tuším Adéla.
Dobrý den.
Tvarové deformace hlíz jsou způsobeny kolísáním vláhových poměrů v půdě, jak správně uvádíte. Nelze jednoznačně říci, že by některé odrůdy tomuto jevu nepodléhaly. Spíše jde o to, že se odrůdy liší v dynamice růstu a vývoje a záleží na tom, v jakém období vývoje k přísušku a obnovení vláhy v půdě a tím i růstu dojde. Podle toho jsou pak jednotlivé odrůdy postiženy deformacemi více nebo méně. Zjednodušeně řečeno, záleží na tom, jak dané odrůdě vyhovoval průběh počasí v daném roce.
Jedinou možností, jak zabránit tvarovým změnám a deformacím hlíz, je pravidelná závlaha.
VÚB
Hanáková Marta
neděle, 17. listopadu 2019, 13:41
Dobrý den, prosím o radu. Koupili jsme brambory od pěstitele a bohužel při okrajování jsem zjistila že pod slupkou jsou světle šedé skvrnky. Opravdu podivné mi ale přišlo že po uvaření ve slupce a vychladnutí jsou brambory pod slupkou tmavé, jakoby zčernalé. Nevím jestli jsou takové brambory vhodné ke konzumaci.
Dobrý den.
Hlízy pravděpodobně vykazují fyziologickou poruchu nazývanou šednutí dužniny. Ta může mít řadu příčin, ale nejčastěji to jsou otlaky a naraženiny vzniklé při manipulaci s hlízami při sklizni, dopravě nebo posklizňové úpravě. Takto poškozené hlízy nejsou zdravotně závadné, ale samozřejmě se jedná o závažné snížení jejich kvality, především vizuální. Doporučujeme vám reklamovat zboží u prodejce.
VÚB
Blanka
sobota, 16. listopadu 2019, 07:27
Dobrý den, koupila jsem si brambory na uskladnění a nyní při rozkrojení hlízy jsou od středu nahnědlé,ale není to měkké jako třeba hniloba.Hlízy jsou tvrdé a vždy mě vydrží až do nové sklizně.
Když se podívám na tuto rozkrojenou bramboru, vypadá to jako " hnědé sluníčko s paprsky" .
Prosím o odpověď co to může být, a je možné takto konzumovat a nebo vyhodit
Dobrý den.
Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nevyrovnané růstové podmínky ve vegetačním období, tj. vysoké teploty a přísušky spojené s nedostatečným příjmem vápníku a železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu vlivem nevhodného průběhu vegetace). Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné. Poškozené hlízy nejdou vytřídit, protože na povrchu nemají žádné viditelné příznaky vnitřního poškození. V posledních ročnících, které jsou charakteristické značnými výkyvy povětrnostních podmínek ve vegetaci, se s touto poruchou setkáváme poměrně často. Při dobrém skladování se stav nezmění a hlízy by neměly podléhat hnilobě.
Konzumace takovýchto hlíz bez vykrojení skvrn není zdravotně a dieteticky nijak závadná, ale je to samozřejmě nevzhledné a při větším rozsahu skvrn může být změněna konzistence i chuť dužniny. Nakoupené brambory s touto vadou byste měla reklamovat.
VÚB
Aneta
pondělí, 21. října 2019, 17:34
Dobrý den, jaká odruda brambor je vhodná do suchých oblastí?
Dobrý den.
Této otázce jsme se věnovali už v některých z předešlých odpovědích.
Na vaši otázku nelze jednoduše odpovědět. V České republice se množí každoročně kolem 200 odrůd brambor s různou raností, rozdílným užitkovým směrem a varným typem. Na půdní vláhu jsou brambory poměrně náročnou plodinou. Každá z odrůd má řadu pěstitelských nároků a odrůdy reagují na průběh vegetačního období rozdílným způsobem. Výsledek pěstování, tj. výnos a kvalita hlíz, závisí také na termínu výsadby, podmínkách při nasazování hlíz, výživě, půdních podmínkách atd. v daném roce. Vyjmenovat odrůdy odolné jednoznačně nejde. Obecně lze doporučit do sušších podmínek odrůdy s kratší vegetační dobou, tedy odrůdy velmi rané a rané, které mají rychlejší vývoj a v rozhodujícím období jejich vegetace zachytí ještě zimní a jarní vláhu.
Základní informace o některých odrůdách naleznete v publikaci Seznam doporučených odrůd, kterou každoročně vydává Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský. Její součástí je i adresář firem, na které se můžete obrátit s požadavky na podrobnější informace o vlastnostech jednotlivých odrůd a zakoupit certifikovanou sadbu.
VÚB
Martin Tichý
neděle, 13. října 2019, 23:39
Dobrý den,nechal by se použít prípravek DURSBAN proti drátovcům v bramborech? Myslím že pro brambory není registrován.Jak by mohl případně bramborům uškodit?Moc děkuji za odpevěď.
Dobrý den.
Máte na mysli zřejmě granulovanou formu Dursbanu, tedy Dursban 10 G, který se aplikoval do půdy. Účinnou látkou je organofosfát chlorpirifos. Pro brambory chlorpirifos není fytotoxický. Otázkou však je, zda by nezanechával rezidua v hlízách. Použití organofosfátů se nyní velmi silně omezuje z důvodu účinku na necílové organismy, mimo jiné např. na včely. Dursban 10 G již není registrován v žádné plodině a jeho použití tedy není možné.
VÚB
VÚB Havlíčkův Brod
čtvrtek, 10. října 2019, 12:30
Dobrý den.
Tradiční prodej "ze dvora" VÚB byl opět zahájen. Vjezd z ulice Dobrovského, nad domem zubních ambulancí. Prodávat se bude každý čtvrtek od 8:00 do 15:00 hodin. Výběr odrůd i na uskladnění zajištěn. V sortimentu i odrůda Val Blue s fialovou dužninou, varný typ B. Cena konzumních brambor 10,- Kč/kg, odrůda Val Blue 20,- Kč/kg. Kontaktní osoba p. Vampola - tel. 777 967 344.
VÚB
Helena
středa, 9. října 2019, 19:20
Dobrý den,
byli jsme vždy bramborová rodina, jedli jsme je jako přílohu často.Poslední roky však máme pocit, že si na nich moc nepochutnáme.Jsou prostě chuťově jiné.
V létě jsem koupila v obchodě brambory značky Ranomi a ano.To byla přesně ta chuť.Všichni jsme se shodli na tom, že takhle chutnají brambory, po kterých se nám už léta stýskalo.
Nevíme jakou odrůdu jsme před lety jídávali.Tato je prý vyšlechtěna někde v Holandsku,ale prostě chutná jako stará, dobrá, žluťoučká brambora našeho mládí.Pěstuje se asi i v Čechách, ale v obchodě ji měli jen jednou, pak zase jiné odrůdy,které nám nechutnaly. Nevíte tedy, kde se tato odrůda pěstuje? A zda se dá koupit jen v létě? Nebo snad celoročně? Děkuji za informaci
Dobrý den.
Tuto odrůdu má v nabídce například Zemědělského obchodního družstva Kámen. Prodej brambor je na čísle 602 190 483. bramborarna.kamen@seznam.cz. Případně se zeptejte na AGRA HB, s.r.o., Smetanovo náměstí 279, 580 01 Havlíčkův Brod. Telefon na obchodní úsek je 569 641 209. Obchodují se sadbou této odrůdy a mohli by Vám doporučit další pěstitele.
Jinak se jedná se o velmi ranou odrůdu, tudíž k dlouhodobému uskladnění nebude vhodná. Velmi rané odrůdy jsou je vhodné k přímé spotřebě a na krátkodobé skladování.
VÚB
Tomáš - Karvina
čtvrtek, 3. října 2019, 13:33
Dobrý den. Mam dotaz ohledně brambor odrudy Belana. Po rozkrojeni maji některé hlízy červené fleky v řezu. Brambor jinak vypada krásně a nevykazuju znamky že by se mel kazit... Co a čim je to zpusobeno... A budou se timto napadene hlizy kazit? Děkuji
Dobrý den. Podle vašeho popisu se pravděpodobně jedná se o abiotickou rzivost dužniny hlíz bramboru. Jde o fyziologickou poruchu, příčinou jsou nevyrovnané růstové podmínky ve vegetačním období, tj. vysoké teploty a přísušky spojené s nedostatečným příjmem vápníku a železa, případně jiných prvků (blokace jejich příjmu vlivem nevhodného průběhu vegetace). Některé odrůdy jsou k této poruše více náchylné. Poškozené hlízy nejdou vytřídit, protože na povrchu nemají žádné viditelné příznaky vnitřního poškození, jak sám uvádíte. V posledních ročnících, které jsou charakteristické značnými výkyvy povětrnostních podmínek ve vegetaci, se s touto poruchou setkáváme poměrně často. Při dobrém skladování se stav nezmění a hlízy by neměly podléhat hnilobě.
VÚB
Marie z Petrovic
čtvrtek, 26. září 2019, 20:52
Proč některé žluté brambory na druhý den po uvaření zbělají? Chuť neztratí, ale vzhledově jsou odpuzující.
Dobrý den.
Jak jsme již psali níže: Změna barvy dužniny po uvaření a rychlost této změny je odrůdovou vlastností, částečně může být také ovlivněna průběhem povětrnostních podmínek ve vegetaci. Oxidační procesy a jejich projevy v podobě změny barvy do bílé, šedé apod. také závisí na teplotě, při které jsou vařené hlízy uchovávány. Nehledě na změnu barvy, přechovávání vařených brambor do druhého dne zhoršuje jejich kvalitu i chuťové vlastnosti.
VÚB
LP
čtvrtek, 26. září 2019, 11:11
Dobrá den, ráda bych se zeptala, jestli jsou uvařené brambory další den při skladovaní v lednici nevhodné nebo dokonce škodlivé ke konzumaci?
Děkuji
Dobrý den.
Brambory vařené předchozí den a uložené v lednici škodlivé pro konzumaci rozhodně nejsou. Podstatně se však snižují jejich kvalitativní vlastnosti, mění se jejich vzhled i chuť. Do jaké míry k tomu dochází, hodně záleží na odrůdě. Lépe je tedy vždy konzumovat vařené brambory čerstvé.
VÚB
Karel Plch
čtvrtek, 19. září 2019, 21:28
Dobrý den. 12.4. 2019 jsem vysadil uznanou sadbu brambor Adéla 1600 kg. Na stejný pozemek jsem vysadil i přibližně stejné množství vlastní farmářské sadby Antonia.. Parcela byla stejnoměrně vyhnojena minerálními hnojivy KCL(na podzim) a NPK(před výsadbou). Obě odrůdy byly stejně ošetřovány přípravky OCHR. Porost Adély byl pěkně zapojen bez mezerovitosti. U odrůdy Antonie bylo vidět, že některé hlízi nevzešly cca 5-10 %.Při sklizni jsem zjistil, že odrůda Antonie poskytuje velmi dobrou úrodu s poměrem konzum/krmné 9/1. Odrůda Adéla vykazuje velmi vysoký podíl nestandardních a malých hlíz poměr 2/1. Stejné poznatky mají i ostatní pěstitelé v mém okolí i samotný producent sadby. V příloze posílán fota vyoraných hlíz na vubhb@vubhb.cz. Nevím kde se stala chyba.
Děkuji předem za odpověď a přeji hezký den. Karel Plch
Dobrý den.
Jednotlivé odrůdy brambor se liší svými hospodářskými vlastnostmi, mají jiný průběh vývojové a růstové křivky, rozdílnou náchylnost k chorobám a také rozdílnou reakcí na průběh vegetačních podmínek v daném roce. To je jeden z důvodů, proč pěstitelé brambor pěstují více odrůd od jednoho užitkového směru. Širší sortiment odrůd snižuje riziko kvantitativních nebo kvalitativních ztrát v případě, že některé odrůdě daný průběh vegetace nevyhovuje. Např. o počtu hlíz pod trsem se rozhoduje v poměrně krátkém časovém úseku a záleží na průběhu počasí v této době. A toto období může být u každé odrůdy v jiném termínu. Svoji roli má i řada dalších faktorů, jako jsou např. termín sklizně sadby v předchozím roce, průběh skladovacího období, připravenost sadby (narašení, naklíčení), termín sázení aj. Odrůda Adéla evidentně neměla vyhovující pěstitelskou sezónu. Naopak odrůda Antonia i přes výpadky ve vzcházivosti dokázala mezerovitost kompenzovat zvýšením výnosu kvalitních hlíz.
VÚB
Marie z Petrovic
pondělí, 16. září 2019, 13:08
Proč jsou letos uvařené brambory na druhý den bílé. Druh Anuschka. Koupila jsem je a když zbydou do druhého dne, jsou vzhledově odpuzující bílé, jak z vápna. Děkují za odpověď.
Dobrý den.
Změna barvy dužniny po uvaření a rychlost této změny je odrůdovou vlastností, částečně může být také ovlivněna průběhem povětrnostních podmínek ve vegetaci. Oxidační procesy a jejich projevy v podobě změny barvy do bílé, šedé apod. také závisí na teplotě, při které jsou vařené hlízy uchovávány. Nehledě na změnu barvy, přechovávání vařených brambor do druhého dne zhoršuje jejich kvalitu i chuťové vlastnosti.
VÚB