Brambory - zdravá potravina

VALKÝRA - varný typ BC
pondělí, 1. srpna 2016

229_valkyra.jpg

Raná až poloraná odrůda pro přímý konzum a pro zpracování na lupínky a hranolky

PUVOD: Odrůda Valkýra byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s.r.o. Vznikla křížením odrůd
Registrována v roce 2016

POPIS HLÍZ: Valkýra má krátce ovláné, středně velké hlízy s mělkými očky, se žlutou slupkou a světle žlutou dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI:
Raná až poloraná odrůda pro přímý konzum a pro zpracování na lupínky a hranolky. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, středně hrubé struktury, varný typ BC, nedostatky v chuti malé až střední, hlízy po uvaření slabě tmavnou.
Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů a krátce oválným tvarem splňují požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků.
Je středně odolná proti napadení virovými chorobami, středně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná až odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru., odolná háďátku bramborovému (Ro1). Výnos hlíz vysoký, výnos hlíz pod závlahou středně vysoký až vysoký. Výnos tržních hlíz vysoký.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE:
Vzhledem k střední odolnosti proti napadení plísní bramboru na nati vyžaduje větší péči při ochraně proti plísni bramboru, která se neobejde bez použití fungicidů.

PŘEDNOSTI: Vysoký výnos tržních hlíz

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec