Brambory - zdravá potravina

VAL BLUE - varný typ B
úterý, 28. února 2017

260_val-blue.jpg

Raná odrůda pro přímý konzum.

PŮVOD: Odrůda Val Blue byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůdy Valfi × VÚB 125/27. Registrována byla v roce 2017.

POPIS HLÍZ: Val Blue má středně velké, velmi dlouhé až rohlíčkovité hlízy s mělkými až středně hlubokými očky a modrofialovou slupkou a dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Raná odrůda pro přímý konzum. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně až silně vlhké, slabě až středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti střední, hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Méně odolná proti napadení virovými chorobami, odolná proti napadení plísní bramboru na nati, středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru a mechanickému poškození hlíz. Výnos hlíz velmi nízký, výnos hlíz pod závlahou velmi nízký. Výnos tržních hlíz velmi nízký.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.

PŘEDNOSTI: Odrůda Val Blue je zdrojem anthokyanových barviv, vyznačujících se antioxidační aktivitou.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec