Brambory - zdravá potravina

Odrůda Val Blue dostala čestné uznání v rámci soutěže o Cenu INOVACE ROKU 2019
pátek, 20. prosince 2019

486_cena_inovace_roku.jpg

Asociace inovačního podnikání České republiky vyhlásila vítěze a držitele čestných uznání v prestižní soutěži o Cenu Inovace roku 2019 za nejkvalitnější inovační produkt. Jedno z šesti udělených čestných uznání získal i Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod s.r.o. za odrůdu brambor Val Blue.

Cena Inovace roku je vyhlašována pravidelně od roku 1996 a hodnotí nejkvalitnější inovační produkty přihlašovatelů se sídlem v České republice. Do soutěže se přihlašuje nový nebo významně zdokonalený produkt zavedený na trh v posledních třech letech (může jít o výrobek, technologický postup či službu).
Vyhodnocení provádí dle stanovených kritérií (technická úroveň produktu, původnost řešení, postavení na trhu a vliv na životní prostředí) desetičlenná komise složená z odborníků z Akademie věd České republiky, Asociace inovačního podnikání České republiky, z.s., CzechInno, z.s.p.o., České společnosti pro jakost, z.s., Českého vysokého učení technického v Praze, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a Úřadu průmyslového vlastnictví.

zdroj: http://www.aipcr.cz/o_cene_inovace.asp a https://mpo.cz/cz/rozcestnik/pro-media/tiskove-zpravy/cestne-uznani-v-soutezi-o-cenu-inovace-roku-2019-ziskal-produkt-podporeny-ministerstvem-prumyslu-a-obchodu---251339/

Výsledky soutěže o Cenu Inovace roku jsou ke stažení zde...

odrůda Val Blue

PŮVOD: Odrůda Val Blue byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůdy Valfi × VÚB 125/27. Registrována byla v roce 2017.

POPIS HLÍZ: Val Blue má středně velké, velmi dlouhé až rohlíčkovité hlízy s mělkými až středně hlubokými očky a modrofialovou slupkou a dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Raná odrůda pro přímý konzum. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně až silně vlhké, slabě až středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti střední, hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Méně odolná proti napadení virovými chorobami, odolná proti napadení plísní bramboru na nati, středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru a mechanickému poškození hlíz. Výnos hlíz velmi nízký, výnos hlíz pod závlahou velmi nízký. Výnos tržních hlíz velmi nízký.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.

PŘEDNOSTI: Odrůda Val Blue je zdrojem anthokyanových barviv, vyznačujících se antioxidační aktivitou.

Bramborové soudky z odrůd s různou barvou dužniny
(vlevo z odrůdy Val Blue)
Bramborové lupínky z Val Blue

 

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec