Brambory - zdravá potravina

Valy - varný typ BC
čtvrtek, 20. února 2014

1_valy_v_small.jpg

Raná konzumní odrůda pro přípravu příloh, bramborových kaší a těst

PŮVOD: Odrůda Valy byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Krumlov a Juvena. Registrována byla v roce 2012.

POPIS HLÍZ: Valy má oválné středně velké hlízy, se světle žlutou dužninou a žlutou slupkou v okolí mělkých oček červeně zbarvenou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Raná odrůda Valy je vhodná pro přímý konzum. Vařené hlízy (varný typ BC) mají středně pevnou konzistenci se střední moučnatostí. Tmavnutí hlíz po uvaření je slabé. Dosahuje středně vysokého až vysokého výnosu hlíz odolných mechanickému poškození a středně odolných obecné aktinobakteriální strupovitosti. Odrůda Valy je odolná háďátku bramborovému patotypu Ro 1.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k menší odolnosti proti napadení plísni bramboru na nati vyžaduje větší péči při ochraně proti této chorobě,která se neobejde bez použití fungicidů.

PŘEDNOSTI: Kombinace středně vysokého až vysokého výnosu hlíz s odolností hlíz proti mechanickému poškození.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec