Brambory - zdravá potravina

VAL RED - varný typ B
středa, 8. března 2023

1701_val_red_a_08_2022.jpg

Odrůda se specifickou vnitřní kvalitou hlíz s červenostrakatou dužninou.

PŮVOD: Odrůda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůd Valfi × Olivia. Registrována byla v roce 2022. Odrůda je přihlášena k právní ochraně.

POPIS HLÍZ: Odrůda má středně velké až velké, dlouhé hlízy s mělkými až středně hlubokými očky se středně červenou slupkou a červenostrakatou dužninou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Poloraná až polopozdní odrůda pro přímý konzum a pro speciální využití na barevné výrobky. Vařené hlízy jsou středně pevné konzistence, středně vlhké, středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, varný typ B, nedostatky v chuti jsou malé až střední. Hlízy po uvaření velmi slabě až slabě tmavnou. Odrůda je náchylná k napadení virovými chorobami, méně odolná proti napadení plísní bramboru na nati a středně odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz je nízký. Výnos tržních hlíz je velmi nízký.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k nižší odolnosti proti napadení plísni bramboru na nati vyžaduje odrůda Val Red velkou péči při ochraně proti této chorobě, především ve druhé polovině vegetační doby, která se neobejde bez použití fungicidů. Pěstování této odrůdy není vhodné na pozemcích s výskytem aktinobakteriální obecné strupovitosti.

PŘEDNOSTI: Odrůda vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec