Brambory - zdravá potravina

Ocenění ZLATÝ KLAS pro VÚB na mezinárodním agrosalonu Země Živitelka 2019
pondělí, 26. srpna 2019

455_zeme_zivitelka.png

Na 46. ročníku MEZINÁRODNÍHO AGROSALONU ZEMĚ ŽIVITELKA 2019 jsme získali ocenění "ZLATÝ KLAS" pro exponát Odrůda brambor Valda

PŮVOD: Odrůda Valda byla vyšlechtěna Výzkumným ústavem bramborářským Havlíčkův Brod, s. r. o. Vznikla křížením odrůdy Evelin x Svela. Registrována byla v roce 2019.

POPIS HLÍZ: Hlízy oválné, středně velké až velké, středně odolné proti mechanickému poškození, očka mělká, slupka žlutá, dužnina žlutá. Vařené hlízy středně pevné konzistence, středně vlhké, slabě až středně moučnaté, jemné až středně hrubé struktury, nedostatky v chuti malé až střední, hlízy po uvaření slabě až středně tmavnou.

HOSPODÁŘSKÉ VLASTNOSTI: Počáteční růst natě středně rychlý, počet hlíz pod trsem středně vysoký. Středně odolná proti napadení virovými chorobami, středně odolná až odolná proti napadení plísní bramboru na nati a odolná proti napadení aktinobakteriální obecnou strupovitostí bramboru. Výnos hlíz vysoký. Výnos tržních hlíz vysoký. Obsah škrobu středně vysoký. Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňují požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků. Užitná hodnota je dána kombinací vysokého výnosu tržních hlíz a velmi dobré kvality lupínků a hranolků, a proto je odrůda ve srovnání s registrovanými odrůdami raného sortimentu brambor pro tento sortiment zřejmým přínosem.

DOPORUČENÍ PRO PĚSTITELE: Vzhledem k střední odolnosti vůči mechanickému poškození, je ji lépe pěstovat na odkameněných pozemcích.

PŘEDNOSTI: Vhodným obsahem sušiny, nízkým obsahem redukujících cukrů splňuje požadavky zpracovatelského průmyslu na surovinu pro výrobu lupínků a hranolků.

© 2024 === TEST VÚB Havlíčkův Brod === | Přihlásit | Mapa stránek
Web: Crespo | Design: Jiří Trachtulec